Sparsmakat och poetiskt med Kim Thúy på Bokmässan

Den kanadensisk-vietnamesiska författaren Kim Thúy är en av höstens gästande författare på Bokmässan. Hon är i vår aktuell med sin tredje bok på svenska, Vi, som är hennes fjärde roman totalt.

Kim Thúy föddes i en välbärgad familj i Sydvietnam, upplevde kriget och Nordvietnams maktövertagande och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. Sedan trettio år tillbaka bor hon i Montreal där hon har varit verksam som översättare, advokat och krögare.

I hennes senaste roman Vi, som utkommer i svensk översättning i maj, återvänder Kim Thúy till flykten från Vietnam och bygger vidare på temat från debutromanen Ru.

Det är sparsmakat och poetiskt, varje ord har valts med omsorg:
"Vi som i något väldigt litet. Vi som i huvudpersonen Bao Vi. Bao som i 'att skydda något värdefullt'. Tillsammans blir Bao och Vi en skatt. Att ta vara på, och se det lilla och värdefulla i livet."

Debutromanen Ru gavs ut på svenska av Sekwa 2011. Två år senare kom uppföljaren Mãn. I november 2010 tilldelades Kim Thúy Kanadas främsta litteraturpris, Governor General's Award.

Intervju med Kim Thúy om debutromanen Ru:

Uppdaterad av: Bok & Bibliotek, 2016-03-02

Nyheter

Kontakt

Följ oss även på:

Hotel service

MeetX

Gothia

Incontro SV