Glad syttende mai, kjære naboer!

Idag firar våra grannar i väst sin stora dag – 17 maj! Bokmässan hakar på i festyran och berättar om några av våra norska gäster i höst: Anne Holt, Morten A. Strøksnes, Marte Michelet och Stian Hole.

Många och vitt skilda ämnen kommer att avhandlas när Bokmässan gästas av författare från grannen i väst. Morten A. Strøksnes utforskar människans relation till havet och berättar om den ädla konsten att fånga en håkäring i sin essäliknande Havsboken, som förra året vann såväl Bragepriset som Kritikerpriset för bästa fackbok.

Rädsla och främlingsfientlighet står i fokus i Anne Holts nya kriminalroman Offline, där en islamisk samlingslokal i Oslo sprängs i luften och 23 människor mister livet. Jihadister säger sig stå bakom och skräcken hos stadens invånare ökar för varje vecka som går.

Norge har de senaste åren seglat upp som en stark bilderboksnation. En av de främsta representanterna är Stian Hole som skapar sina hyllade och prisbelönta bilderböcker i en speciell collageteknik, senast i kritikerrosade och prisbelönta Morkels alfabet.

Marte Michelet tar sig an en mörk del av Norges historia i sin debut Det största brottet, ett fasansfullt dokument över statspolisen och de nazistiska byråkraterna som gjorde judeutrotningen möjlig i vårt grannland – men också över motståndet som uppstod trots allt grymmare restriktioner.

Den här kvartetten är långt ifrån de enda norska bidragen på årets mässa. Vilka de andra är ser ni i årets seminarieprogram som släpps 25 maj.

Uppdaterad av: Bok & Bibliotek, 2016-05-17

Nyheter

Kontakt

Följ oss även på:

Hotel service

MeetX

Gothia

Incontro SV