Årets Peter Pan-pristagare till Bokmässan

Sabelles röda klänning av författaren Marina Michaelidou-Kadi och illustratören Daniela Stamatiadi har utsetts av IBBY Sverige till Årets Peter Pan-prisbok. Pristagarna kommer till Bokmässan i höst.

Marina Michaelidou-Kadi föddes i Limassol på Cypern. Hon har studerat psykologi i Boston och har en PhD från Cornell i "natural resources policy and managment" I dag arbetar hon med miljö och hållbarhet samtidigt som hon skriver böcker för barn som berör samhälls- och miljöfrågor. Hennes tidigare böcker (Nicolas and Elli, Smeli's smile, Sophia and the small forest) har prisats och uppmärksammats på Cypern och i Grekland.

Illustratören Daniela Stamatiadi tillhör en av de mest uppmärksammade illustratörerna i Grekland. Hon har skapat bilder till ett hundratal barnböcker. Stamatiadi arbetar framförallt med barnböcker som tar upp livets svårigheter. 2010 fick hon Grekiska IBBY award och har representerat Grekland vid Salon Du Livre i Paris 2012.

I deras bok Sabelles röda klänning måste Sabelle och hennes familj fly. Hon får bara ta med sig en enda sak. Hon tar med sig sin röda klänning. Den har hon alltid på sig. Den får henne att tänka på sitt gamla hem och på mormor som blev kvar.

Med ett återhållsamt språk och uttrycksfulla men lugna känsliga svartvita tuschteckningar berättas om ett flyktingbarns första tid i en ny stad och i ett nytt sammanhang. Det röda i klänningen, som förkroppsligar Sabelles längtan, är fram till sista sidan bokens enda färg. När hon till sist åter vågar lita på omgivningen, återvänder de andra färgerna i hennes liv. Boken ger även små barn förståelse för flyktens sorg och längtan men också ett hopp om att livet kan få färgen tillbaka.

Alexandra Pascalidou har översatt boken till svenska och har även skrivit förordet.

På Bokmässan kommer Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadi bland annat att medverka i ett seminarium.

Källa: IBBY Sverige

Uppdaterad av: Bok & Bibliotek, 2016-03-08

Nyheter

Kontakt

Följ oss även på:

Hotel service

MeetX

Gothia

Incontro SV